Friday, July 10, 2020

The Institute which the KGB set up in Czechoslovakia for the overthrow of the communist system and for the Velvet Revolution

The Institute of Forecasting was a tucked-away institute that was nominally part of the Czechoslovak Academy of Sciences and officially served to evaluate the future development of society by monitoring economic, sociological, political, geographical and other factors. It was originally established in 1984 under the name of the Cabinet of Forecasts of the Czechoslovak Academy of Sciences on the basis of a decision of the Czechoslovak Socialist Republic and at the initiative of the Secretary General of the Central Committee of the CPSU and the head of the KGB.

Prognostický ústav byl tedy odborným ústavem, který byl součástí Československé akademie věd, a měl oficiálně sloužit k tomu, aby za pomocí sledování ekonomických, sociologických, politologických, geografických a dalších faktorů vyhodnocoval budoucí vývoj společnosti. Původně vznikl v roce 1984 jakožto Kabinet prognóz ČSAV na základě rozhodnutí Československé socialistické republiky a na popud generálního tajemníka ÚV KSSS a šéfa KGB.

Továrna na vrcholné politiky: Prognostický ústav vychoval ministry, prezidenty i guvernéry ČNB


+ DALŠÍ 1 FOTKA
Přezdívalo se mu „prognosťák nebo „Jakešova věštírna“ a po Sametová revoluci z něj vzešli 2 prezidenti, 2 guvernéři ČNB a 8 ministrů. Co to vlastně byl ten Prognostický ústav a čím se v letech 1984 až 1992 zabýval?

Úřad na předvídání budoucnosti

Když v lednu roku 1990 vysvětloval tehdejší prognostik Miloš Zeman s fajfkou v ústech, co je vlastně jeho povoláním, řekl, že prognostik říká svoje prognózy, aby se nesplnily. Prognostický ústav byl tedy odborným ústavem, který byl součástí Československé akademie věd, a měl oficiálně sloužit k tomu, aby za pomocí sledování ekonomických, sociologických, politologických, geografických a dalších faktorů vyhodnocoval budoucí vývoj společnosti. Původně vznikl v roce 1984 jakožto Kabinet prognóz ČSAV na základě rozhodnutí Československé socialistické republiky a na popud generálního tajemníka ÚV KSSS a šéfa KGB Jurije Andropova.

Podívejte se na záznam rozhovoru s tehdejším prognostikem Zemanem

Důvodem proč tento ústav vznikl byl ten, aby výzkumní pracovníci a vzdělanci (prognostici) zkoušeli najít cestu, jak dokázat pozvednout země východního bloku z ekonomického a společenskému úpadku, ve kterém se Sovětský svaz a další země v té době nacházely. Za pomocí prognostiky se mělo nalézt správné řešení ekonomických problémů, které by bylo matematicky podložené. Avšak jiné teorie poukazují na fakt, že tento úřad měl pomáhat StB a KGB k udržení politické moci i po převratu. O této teorii, která popisuje Sametovou revoluci jako plánovanou dohodu o předání moci mezi komunistickými tajnými službami a špičkami disentu, hovoří i dokument známý jako Analýza událostí 17. listopadu 1989, kterou napsal český politický vězeň, publicista a konspirační teoretik Miroslav Dolejší.
Po revoluci se podstatná část českých prognostiků dokázala infiltrovat do vysoké politiky, a to rovnou na nejvyšších místech. Zajímavé je, že z bývalých zaměstnanců Prognostického ústavu se stali ministři, poslanci, prezidenti nebo například guvernéři České národní banky. Vysvětlením je fakt, že skupina prognostiků úzce spolupracovala s lidmi z Občanského fóra a zároveň s týmem okolo Václava Havla. Navíc v té době neexistovali žádný odborníci na ekonomii, takže se prognostici nabízeli jako jasná volba v ekonomických pozicích.
Za dobu své existence prý Prognostický ústav vytvořit mnoho materiálu, který čístá zhruba 61 kusů kartonů rukopisů, úředních knih a dalších dokumentů. Během 9 let svojí existence vznikla dokonce i publikace pod názvem Souhrnná prognóza ČSSR do roku 2010, kterou vytvořil Valtr Komárek a kolektiv. Dokument byl sepsaný pro interní potřeby ÚV KSČ, avšak během let se jeho útržky dostali právě i mezi disent. Obsahuje prý mnoho informací o tom, že tehdejší ČSSR v 80. letech byla zaostalá z ekonomického i společenského pohledu. Dokument bohužel dodnes nikde neseženete v knižní podobě, avšak existují interní tisky, které lze nalézt v některých školách.
Je zajímavé, že z Prognostického ústavu vzešli například dva ze tří z našich nejvýraznějších politicků v historii naší země. Jmenovitě jde samozřejmě o našeho prezidenta Miloše Zemana a bývalého prezidenta Václava Klause. Nebyli však jediní, kteří to v politice dosáhli „daleko“. Jmenovat můžeme například bývalého ministra Vladimíra Dlouhého, komunistického poslance Jiřího Dolejše nebo Miloslava Ransdorfa. Za zmínku například stojí i bývalí guvernéři ČNB Miroslav Singer a Zdeněk Tůma.
A zde se dozvíte, že sametová revoluce začala původně v Teplicích před 30 lety.

No comments:

Post a Comment